Columns van docenten

Smaak - Maaike Bergstra

‘Soms bekruipt me de angst dat ik in een soort Heel Holland bakt zit,’ zegt een student tegen me. ‘Dan weet ik zeker dat mijn werk minder is dan dat van de anderen en stel ik me voor dat ik volgende week weggestuurd word.’

Maar schrijven is geen sport. Als er al iemand is om de competitie mee aan te gaan, dan ben je het doorgaans zelf. Je wilt jezelf verbeteren. Daarom neem je deel aan lessen en daarom durf je je werk in te leveren om erop te laten reageren.

Je spiegelt je aan de schrijvers in je groep, maar ook aan ‘grote voorbeelden’. Tijdens de leesblokken ga je in op werk dat zich heeft bewezen. En ook in de lessen worden vaak leestips gegeven. Op die manier kun je niet alleen je eigen schrijven, maar ook je smaak ontwikkelen.

Natuurlijk zakt de moed je dan soms helemaal in de schoenen. Je leest een geweldig boek en kijkt nog eens naar je eigen verhaal en opeens lijkt een taart bakken niet eens zo’n gek idee; daar zal je ten minste iemand een plezier mee kunnen doen.

Over smaak circuleert al een tijdje een filmpje met quotes van radiomaker Ira Glass op internet. Tussen wat je werk zou moeten zijn en wat het is zit lange tijd een groot verschil. Als je dat constateert kun je het opgeven, maar je kunt ook blijven schrijven. Steeds weer opnieuw gaan zitten en een poging wagen. Net zo lang tot je werk aan je eigen, goede, smaak voldoet. Zo lang als nodig is.

Alle docentencolumns