Cobi van Baars

Cobi volgde de cursus roman bij Graa Boomsma en debuteerde in 2017 met Schipper & Zn. (uitgeverij Atlas Contact).

Ad en Eef hebben een huis gekocht aan de rand van een bos. Aan Schipper & Zn. de opdracht de modderpoelen rond dit droomhuis om te vormen tot een mooie tuin.

De barse Schipper stampt en blaft bevelen rond en voert zijn eigen plan uit; zijn zachtmoedige zoon richt zijn blikken ondertussen vooral op Eef. Vanuit een caravan op het perceel observeert Eef de spanning tussen vader en zoon. Maar ze blijft uiteindelijk zelf ook niet buiten schot. Een giftig mengsel van woede en verlangen stuwt haar naar een drastische daad.

Schipper en Zn. is een compact verhaal dat staat als een huis: sterk van sfeer, zwanger van suggestie en humor – en dat alles subtiel gedoseerd.

Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse Letterkunde:

‘Een knap opgebouwd spiegelspel over de driehoeksverhouding tussen een vader en een zoon en een jonge vrouw die haar leven op de schop neemt.’

Cobi van Baars (Deurne, 1967) is naast schrijver ook schilder. Ze studeerde af aan de Radboud Universiteit op de relatie tussen literatuur en beeldende kunst. Schipper & Zn. is haar debuutroman.