Ruud van Megen

Ruud van Megen (1959) is toneel- en scenarioschrijver, en vermogensbeheerder. Incidenteel heeft hij ook gewerkt als acteur, regisseur en dramaturg.

Oeuvre:

• Theater: Een schilderij om in te wonen, De schrijver en de uitgever, Uiteengaan in subgroepen, De Egyptische schaatser, De redenaar, Bomans.
  • Film: Karakter
  • Televisie: In voor- en tegenspoed, Pleidooi, De pianiste, Wet en waan, All stars, Meiden van de Wit, Keyzer & de Boer Advocaten, Vechtershart
  • Opera: François Guyon

Prijzen en onderscheidingen:

Academy Award (Oscar) (1998), Nipkowschijf (1994), Emmy Award (2000), Gouden Kalf (1993/1997), Gouden Beeld (2002), T.V.Beeld (2017), de Hoofdprijs van BNN (2004); ; 25.000 Gulden prijzengeld (1995); 2e Plaats Prix Europa (2000); Eenakter-prijs van de provincie Noord-Holland (1988); Louis d'Or nominatie voor Victor Löw als vertolker van De redenaar (2005).

Varia:

• De Egyptische schaatser is na de inzending namens Nederland voor de Europese radioprijzen in meerdere talen vertaald en uitgezonden als hoorspel.
  • De redenaar inspireerde makers bij de VPRO tot de documentaire-serie "Speeches", over historische redevoeringen en hun gevolgen.
  • NRC Handelsblad schreef over de opera François Guyon : "Nederland heeft eindelijk nationaal-historische opera".
  • De film Karakter oogstte in Nederland een verdeelde pers. De buitenlandse pers, en buitenlandse filmmakers, waren positiever.
    In 2015 bijvoorbeeld was er nog een tweet van filmregisseur Guillermo del Toro:
    "RIGHTING A WRONG: KARAKTER by Mike Van Diem. It won an Oscar and yet, it is now a bit forgotten. A phenomenal, Dickensian fable. Top ten."

Zie voor een uitgebreider overzicht www.ruudvanmegen.nl.

Ongeldige invoer