Lykele Muus

Lykele Muus (Utrecht, 1987) studeerde in 2011 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar hij zich naast acteren veel op schrijven toelegde. Hij richtte zijn eigen theatergezelschap Hartenjagers op en schreef toneelstukken, cabaret en liedteksten voor meerdere producenten. Sinds 2015 schrijft hij ook voor film en televisie.

Zijn debuutroman Eland werd in 2015 uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar en genomineerd voor de ANV Debutantenprijs en de Hebban Debuutprijs. Zijn tweede boek We doen wat we kunnen verscheen in april 2019 en wordt verfilmd door Mike van Diem. In 2020 zijn zijn eerste non-fictie boek verschijnen. In al zijn werk streeft hij naar een toegankelijke balans tussen humor en inzicht.

Op toneel was Lykele o.a. te zien in War Horse, Soldaat van Oranje, King Lear en Dansen met de vijand. In de bioscoop speelde hij rollen in o.a. Bellicher; CEL, Lucia de B. en Publieke Werken . Hij was o.a. te zien in de televisieseries Ramses, Missie Aarde, Klem, De Zaak Menten, Flikken Rotterdam en Stanley H. In 2019 speelt hij rollen in Vliegende Hollanders en Dertigers.