Bio's

Ruud van Megen

Docent scenario

Ruud van Megen (1959) is toneel- en scenarioschrijver, en vermogensbeheerder. Incidenteel heeft hij ook gewerkt als acteur, regisseur en dramaturg.

Oeuvre:

- Theater: Een schilderij om in te wonen, De schrijver en de uitgever, Uiteengaan in subgroepen, De Egyptische schaatser, De redenaar, Bomans.
- Film: Karakter
- Televisie: In voor- en tegenspoed, Pleidooi, De pianiste, Wet en waan, All stars, Meiden van de Wit, Keyzer & de Boer Advocaten, Vechtershart
Opera: François Guyon

Prijzen en onderscheidingen:

Academy Award (Oscar) (1998), Nipkowschijf (1994), Emmy Award (2000), Gouden Kalf (1993/1997), Gouden Beeld (2002), T.V.Beeld (2017), de Hoofdprijs van BNN (2004); ; 25.000 Gulden prijzengeld (1995); 2e Plaats Prix Europa (2000); Eenakter-prijs van de provincie Noord-Holland (1988); Louis d'Or nominatie voor Victor Löw als vertolker van De redenaar (2005).

Varia:

- De Egyptische schaatser is na de inzending namens Nederland voor de Europese radioprijzen in meerdere talen vertaald en uitgezonden als hoorspel.
- De redenaar inspireerde makers bij de VPRO tot de documentaire-serie "Speeches", over historische redevoeringen en hun gevolgen.
- NRC Handelsblad schreef over de opera François Guyon : "Nederland heeft eindelijk nationaal-historische opera".
De film Karakter oogstte in Nederland een verdeelde pers. De buitenlandse pers, en buitenlandse filmmakers, waren positiever.
In 2015 bijvoorbeeld was er nog een tweet van filmregisseur Guillermo del Toro:
- "RIGHTING A WRONG: KARAKTER by Mike Van Diem. It won an Oscar and yet, it is now a bit forgotten. A phenomenal, Dickensian fable. Top ten."

Zie voor een uitgebreider overzicht www.ruudvanmegen.nl.

Meer docenten