Schrijversvakschool

Leeslab

Schrijven is lezen en kijken
Hoe deed Tsjechov het? En Coppola, Munro, Marsman, Uphoff? Inzicht in het werk van een andere schrijver biedt een helderder blik op dat van jezelf. Om vertrouwd te raken met de traditie van de verschillende genres organiseert de Schrijversvakschool per studiejaar 11 bijeenkomsten op donderdagavonden of zaterdagen overdag. Download hier het gehele programma 2019-2020.

Informatie voor niet-studenten 
Waren deze blokken voorheen alleen toegankelijk voor studenten, tegenwoordig mag iedereen die dat wil, mits er voldoende plek is, de Leeslabs proza van Graa Boomsma (Roman) of Ton Rozeman (Kort verhaal) volgen.

Wil je een avond bijwonen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Informatie voor studenten
In de Leeslabs maken proza-, poëzie- en essaystudenten intensief kennis met de literaire canon. De Leeslabs Toneel en Scenario confronteren de studenten met de praktijk van theater en film. 

Mits er voldoende plek is mag je zo vaak en zo veel gaan als je wilt, maar in ieder geval is het de bedoeling dat je vier Leeslabs per studiejaar bijwoont. Waar studenten zich vroeger voor een heel jaar opgaven én voor één genre, mag je nu per dagdeel aangeven waar je naar toe wilt. Zo kun je bijvoorbeeld vijf keer gaan en elke keer naar een ander genre. Altijd bereid je je voor door de in het programma genoemde boeken, bundels of toneelstukken te lezen, of desbetreffende films te zien.

Geef je liefst minimaal drie weken voor de datum van een Leeslab op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je wilt mag je je ook alvast voor verschillende data of zelfs voor het hele jaar opgeven. Benoem in je mail graag datum/data en genre. Bv. 19 oktober: Ton Rozeman, kort verhaal. 7 november: Arie van den Berg, poëzie. Zet in je mail of achter onderwerp je naam en je studiejaar. Bij de bijeenkomsten zelf ligt er een presentielijst klaar. Belangrijk om ook daar altijd je naam en je studiejaar op te noteren.

Voor studenten tot en met het derde jaar zijn de Leeslabs verplicht; aanwezigheid en getoonde belangstelling kan van doorslaggevende betekenis blijken tijdens de beoordelingsvergaderingen. Vierdejaarsstudenten, afgestudeerden en docenten zijn ook welkom, met het voorbehoud dat er voldoende plaats is.

De Leeslabs vinden allen plaats op de Herengracht, behalve het Leeslab van Ton Rozeman op 16 december. Dat vindt plaats in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1 in Amsterdam.

De data voor studiejaar 2019-2020 zijn:

 1. zaterdag 19 oktober 2019 - 10:30 - 13:00 uur - Kort verhaal en Toneel
 2. donderdag 7 november 2019 - 19:00 - 21:30 - Roman, Essay, Poëzie en Scenario
 3. zaterdag 14 december 2019 - 10:30 - 13:00 - Roman en Poëzie
 4. maandag 16 december - 19:00 tot 21:30 uur - Kort verhaal (Let op, locatiewijziging!)
 5. donderdag 9 januari 2020 - 19:00 - 21:30 - Roman en Toneel
 6. zaterdag 11 januari 2020 - 10:30 - 13:00 uur - Kort verhaal, Poëzie, Essay en Scenario
 7. donderdag 13 februari- 19:00 - 21:30 - Kort verhaal, Poëzie en Scenario
 8. donderdag 2 april- 19:00 - 21:30 - Roman, Essay en Toneel
 9. woensdag 10 juni - 19:00 - 21:30 - Kort verhaal, Essay en Scenario
 10. zaterdag 13 juni - 10:30 - 13:00 - Poëzie
 11. zaterdag 13 juni - 14:00 tot 16:30 uur - Roman

  

Nieuws

LiannedesmeekbedeLianne Damen schrijf historische roman over slavernij

‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in...

Lees verder

LaurineverweijenLaurine Verweijen genomineerd voor C. Buddingh'-prijs

Oud-student Laurine Verweijen is genomineerd voor de 33ste editie van de C. Buddingh’-prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De...

Lees verder

DebalieopencallAdriana Ivanova wint Open Call

Oud-cursiste poëzie, Adriana Ivanova, heeft met haar gedicht Architectuur van het vrije lichaam de Open Callvan De Balie en het Amsterdams...

Lees verder

Meer nieuws

Gilles van der Loo, auteur

"Ik zou veel meer tijd nodig gehad hebben om beter te worden als ik het alleen had moeten doen."

Eva van Esch, auteur

"Dankzij de Schrijversvakschool hoefde ik niet te leuren met mijn manuscript."

Hans Hogenkamp, directeur

"We zien vaak dat studenten in het laatste jaar een boek afronden, via ons in contact komen met een uitgeverij en dan debuteren."

Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42