Schrijversvakschool


Schrijfopleiding


Vierjarige vakopleiding

Het studiejaar van de vierjarige opleiding loopt van september tot en met juni en bestaat uit 32 lesweken. Met uitzondering van de schoolvakanties zijn er iedere week twee bijeenkomsten van elk drie uur. Er is les op maandag- en woensdagavond van 19:00 tot 22:00 uur, en op zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 17:00 uur. Studenten in het basisjaar hebben op de twee doordeweekse avonden les, of de gehele zaterdag. Op het inschrijfformulier kun je je voorkeur aangegeven.

Bovendien is er het Leeslab, waarin niet je eigen werk maar gepubliceerd werk van diverse schrijvers centraal staat. Verspreid over het studiejaar zijn er op 11 data verschillende bijeenkomsten.

Daarnaast werkt de student zelfstandig. De producten van het thuiswerk worden in werkgroepen besproken; elke student krijgt commentaar op het individuele werk in uitvoering. Vanaf het derde lesjaar verschuift het accent van de opleiding meer en meer naar zelfwerkzaamheid.

Op de pagina uitgangspunten lees je meer over onze werkwijze en onze visie op schrijfonderwijs.

Uitgangspunten

Opleiding en cursussen voor aspirant-schrijvers

De Schrijversvakschool biedt een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Voor wie de schrijfopleiding nog een stap te ver vindt, of voor wie in één enkel genre is geïnteresseerd, zijn er cursussen proza, roman, poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining...

Lees meer: Uitgangspunten

Selectie en beoordeling

De studenten van Schrijversvakschool Amsterdam verschillen zeer van opleiding en achtergrond. Het niveau van de Schrijversvakschool is vergelijkbaar met het hoger kunstonderwijs. Er is geen geëigende vooropleiding voor ons onderwijs. De selectie vindt dus plaats aan de poort.

Kandidaten leveren een proeve van hun werk in en motiveren schriftelijk hun inschrijving. Werk en motivatie worden door docenten van de Schrijversvakschool beoordeeld. Daarbij wordt vooral gelet op taalvaardigheid en artistiek ontwikkelingspotentieel...

Lees meer: Selectie en beoordeling

Locatie

De lessen worden gegeven in het fraaie grachtenpand van De Nieuwe School aan Herengracht 274 in Amsterdam.

Bewaren

Bewaren

Gilles van der Loo, auteur

"Ik zou veel meer tijd nodig gehad hebben om beter te worden als ik het alleen had moeten doen."

Eva van Esch, auteur

"Dankzij de Schrijversvakschool hoefde ik niet te leuren met mijn manuscript."

Hans Hogenkamp, directeur

"We zien vaak dat studenten in het laatste jaar een boek afronden, via ons in contact komen met een uitgeverij en dan debuteren."

Vaak gestelde vragen

Studiegids

Studenten uit de opleiding kunnen op deze pagina allerlei informatie met betrekking tot het actuele studiejaar terugvinden zoals lesroosters, beoordelingsprocedures en planning van activiteiten.

 
 

Bekijk studiegids

Inschrijven opleiding

Indien je hebt besloten je in te schrijven voor de opleiding, vul je gegevens dan in op het online-formulier onder aan deze pagina.

Je ontvangt dan per mail een inschrijfformulier in pdf-formaat waarop je gegevens al staan vermeld. Dat formulier kun je uitprinten en ondertekenen, en vervolgens met de gevraagde bijlagen per post naar ons opsturen. Door het inschrijfformulier te ondertekenen en te versturen, verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je nu in

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42