De onderwijspraktijk van de schrijfcursussen is in principe niet anders dan die van de vierjarige schrijfopleiding.
De cursusdocent - zelf schrijver en vanuit die ervaring docerend - geeft niet alleen commentaar op de teksten die ter tafel komen, maar biedt ook inzicht in het schrijven als ambacht. Niettemin is er een verschil: waar studenten van de opleiding op professionaliteit worden beoordeeld, richt het commentaar van de cursusdocent zich op stimulering.
Het werk dat cursisten inbrengen bepaalt mede wat er aan lesstof ter sprake komt. De praktijk loopt dus op de theorie vooruit.
Lees hier meer over de schrijfcursussen, of kijk bij vaak gestelde vragen.
Nieuw: de cursussen kort verhaal en poëzie in Arnhem, en science fiction/fantasy in Groningen.
Voor alle cursussen geldt dat er schrijfopdrachten worden gegeven waar de deelnemers thuis aan dienen te werken. Evenals voor studenten van de opleiding geldt voor cursisten dat ze zelf de inspanning moeten leveren die nodig is om vat te krijgen op materiaal en vorm. Reken dus op een huiswerkdruk van ten minste enkele uren per week. Algemeen gesproken geldt: hoe meer tijd je thuis aan de opdrachten besteedt, hoe meer je van de cursus zult leren.
De meeste docenten maken afspraken met hun groep over een maximaal aantal woorden dat per deelnemer besproken kan worden in de les.
Alle schrijfcursussen kosten € 545 met uitzondering van de cursussen roman, verhalende non-fictie en de masterclass essay die € 745 kosten.
Zie voor meer informatie de pagina Kosten.
De Schrijversvakschool biedt in drie perioden cursussen aan: in de herfst (vanaf oktober), in de winter (vanaf januari) en in het voorjaar (vanaf april). Kijk voor actuele lesdata op de pagina van de cursus die je wenst te volgen.
De afronding van een schrijfcursus geeft geen garantie op toelating tot de vierjarige deeltijdopleiding; ook oud-cursisten dienen de toelatingsprocedure te doorlopen en werk in te zenden. Uiteraard kan dat werk zijn dat in de cursus tot stand is gekomen. Vermeld in je motivatiebrief altijd welke cursus(sen) je hebt gevolgd en bij welke docent. Bij twijfel omtrent toelating zal de toelatingscommissie contact opnemen met je cursusdocent. Zijn of haar oordeel kan van doorslaggevend belang zijn.
Het vermelden van je cursusdocent(en) geeft ons ook de gelegenheid te voorkomen dat je in het basisjaar opnieuw van dezelfde docent les krijgt.
in onze planning houden wij rekening met landelijke feestdagen en de schoolvakanties.
Voor de cursussen in Amsterdam en de online cursussen zijn dat de schoolvakanties van regio Noord.
Voor de cursussen in Den Bosch zijn dat de schoolvakanties van regio Zuid.
Voor de cursussen in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn dat de schoolvakanties van regio Midden.
Let op! Heb je les op zaterdagen? Dan kan het zijn dat je de eerste zaterdag van de schoolvakantie nog les hebt.