Schrijversvakschool

Schrijfweek Frankrijk

IMG 4568In de zomer organiseert de Schrijversvakschool een schrijfcursus op een prachtige locatie in Frankrijk. Een week lang kun je volop schrijven in een rustgevende en inspirerende omgeving. 
‘s Ochtends verzorgen docenten van de Schrijversvakschool een groepsles schrijftraining of 
proza.
In de middag kun je je terugtrekken om rustig te schrijven, waarbij de docenten beschikbaar zijn voor individuele vragen en schrijfproblemen.
De data voor de zomer van 2020 vind je onder aan deze pagina.

Programma

In de maand voor vertrek is er een kennismakingsles in Amsterdam (Herengracht 274). Je krijgt van tevoren een opdracht voor deze les en ook weer een opdracht mee voor de eerste les in Frankrijk. Het programma ter plaatse is als volgt:

Zondag
16.00-19.00   Aankomst en ontvangst
19.00-21.00   Aperitief en diner

Maandag t/m vrijdag
8.00-9.30        Ontbijt (wanneer het je uitkomt)
10.00-13.00    Groepsles 
IMG 4543 kopieWe lezen en bespreken elkaars werk en geven je een nieuwe opdracht voor de volgende dag. Je kunt kiezen of je een opdracht maakt of werkt aan een eigen project. Naast proza is er ook de mogelijkheid om poëzie te beoefenen. Om het programma zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij je persoonlijke wensen, bieden we vaak de keuze tussen verschillende opdrachten. Je kunt dus ook aan een langer verhaal of een roman werken.
13.15-14.00    Lunch
14.00-19.00    Vrij te besteden, met uiteraard de mogelijkheid om in alle rust te schrijven. De docenten zijn  beschikbaar voor individuele begeleiding en  vragen.
19.00-21.00    Aperitief en diner

Zaterdag         
Terugreis

De groepsgrootte bedraagt 6 à 8 deelnemers.

IMG 4408Locatie

Tijdens de schrijfweek verblijf je met de groep in een groot landhuis in de Franse Jura. Het huis is een verbouwde watermolen uit 1800 aan het riviertje de Orain, op een plek waar sinds 1200 een klooster heeft gestaan. De kapel op het terrein en de wijnkelder herinneren nog daaraan. Zowel binnen als buiten zijn er veel rustige werkplekken en schrijfhoekjes om in stilte te kunnen werken.  

De zeer grote tuin (20.000 m2) biedt een weidse blik, diverse terrassen tussen eeuwenoude bomen en een moestuin met ezels en kippen. Als het weer het toelaat (en meestal zit dat wel goed in de zomer) wordt er buiten lesgegeven.

Het huis ligt bij het dorp Séligney, vijftien kilometer ten zuiden van de stad Dole. De omgeving biedt volop mogelijkheden voor fietsen, wandelen en museumbezoek. De streek wordt gekenmerkt door biologische land- en tuinbouw en veeteelt, met als bekendste producten de Comté-kazen en Jura- en Bourgognewijnen. De kathedraal van Dole, met een van de fraaiste en oudste orgels van Europa, is zeker een bezoek waard.

Verzorging

IMG 4550Je verblijf is volledig verzorgd. Alle maaltijden en dranken zijn bij de prijs inbegrepen. Naast de docenten is er een culinair team aanwezig om ervoor te zorgen dat het de deelnemers aan niets ontbreekt. ’s Ochtends kun je ontbijten wanneer het je uitkomt. Na afloop van de ochtendles is er een gezamenlijke lunch. De diners zijn uitstekend verzorgd. Geen grote pan macaroni, maar viergangenmaaltijden van goede kwaliteit (desgewenst ook voor vegetariërs), met verse lokale ingrediënten en, voor wie ervan houdt, heerlijke streekwijnen. Uiteraard staat het je altijd vrij een keer ergens anders te lunchen of te dineren als je dat beter uitkomt.

Logies

Voor de deelnemers zijn vijf tweepersoonskamers beschikbaar (alle met aparte bedden). Het huis bestaat uit meerdere gedeeltes met eigen voorzieningen (badkamer, toilet, keukenblok met koelkast, zit- en eethoek en terras) die worden gedeeld met één andere kamer (dus maximaal 4 personen). Beddengoed en handdoeken zijn inbegrepen.
Ook is er de mogelijkheid met je eigen tent te kamperen in de tuin, je betaalt dan een gereduceerd tarief. Er is in de tuin volop rust en ruimte om te kamperen aan de oever van de rivier.

Je kunt je natuurlijk aanmelden samen met iemand anders, met wie je een kamer wilt delen. Je kunt je ook alleen inschrijven voor een tweepersoonskamer, dan delen wij je op een kamer in met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. Dankzij de kennismakingsles weet je altijd van tevoren met wie je een kamer zult delen. Tegen een toeslag kun je ook een kamer boeken voor één persoon. 

Vervoer

Ter plekke doen we altijd ons best vervoer ter beschikking te stellen als dat gewenst is. Het vervoer van en naar de cursuslocatie is niet inbegrepen, de deelnemers dienen dus de heen- en terugreis zelf te regelen. We noemen graag de mogelijkheden:

IMG 6134Eigen auto:
Per auto bedraagt de afstand vanaf Utrecht ongeveer 750 kilometer. Bij de kennismakingsles kun je desgewenst met andere deelnemers overleggen over de mogelijkheden om te carpoolen.

Trein:
Het station van Dole is aangesloten op het TGV-netwerk en vanuit Parijs duurt de rit met de hogesnelheidstrein slechts 2 uur. Reizend met de trein vanuit Nederland zul je in Parijs nog wel met de metro van Gare du Nord naar Gare de Lyon moeten reizen (reken hiervoor minimaal een uur). Je kunt door de iemand van de organisatie worden opgehaald van het station in Dole.

Vliegtuig en trein:
Voor de snelste verbinding per vliegtuig vlieg je naar Genève (o.a. EasyJet). Vanaf het treinstation op dit vliegveld kun je in ca. 2,5 uur per trein naar Dole reizen.

Voor het plannen van treinreizen en kaartverkoop zie www.nsinternational.nl of www.sncf.com.

Data en docenten

Zondag 9 tot zaterdag 15 augustus 2020
Docenten: Gilles van der Loo en Froukje van der Ploeg
Kennismakingsles in Amsterdam zaterdag 27 juni 10.30-13.00 uur.

IMG 4564Prijzen

De kosten voor deelname bedragen € 1195 per persoon op basis van verblijf in een tweepersoonskamer; oud-cursisten van de Schrijversvakschool krijgen € 50 korting en betalen € 1145.
De toeslag voor bezetting van een tweepersoonskamer door één persoon bedraagt € 150, dus € 1345 totaal resp. € 1295 voor oud-cursisten. 
De korting voor degenen die willen kamperen bedraagt € 100, dus de prijs wordt dan € 1095 per persoon en € 1045 voor oud-cursisten.

Bij de prijs inbegrepen:

  • deelname aan het cursusprogramma met 6 groepslessen (waarvan de eerste in Amsterdam) en de mogelijkheid tot individuele vragen in de middag;
  • logies, incl. bad- en bedlinnen;
  • alle maaltijden en dranken tijdens je verblijf, van de ontvangst op zondagmiddag tot het vertrek op zaterdagochtend;
  • desgewenst ophalen en wegbrengen naar het treinstation in Dole.

Niet bij de prijs inbegrepen:

  • heen- en terugreis naar Dole of de cursuslocatie;
  • verzekeringen.

IMG 4539Informatie en inschrijving

Voor al je vragen over deze schrijfweek kun je rechtstreeks contact opnemen met Froukje van der Ploeg, die ook beide weken als docent aanwezig zal zijn.
telefoon:         06-53618846
e-mail:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden kan via het online formulier via de link hieronder. Bij je aanmelding kun je aangeven of je eventueel een eenpersoonskamer wilt (toeslag € 150) of wilt kamperen (korting € 100) of, indien van toepassing, met welke andere deelnemer je een kamer wilt delen. Wil je in aanmerking komen voor de korting van € 50, vermeld dan ook welke cursus je bij ons hebt gevolgd en in welke periode.

Na aanmelding ontvang je een factuur per e-mail met daarin ook de voorwaarden (o.a. wat betreft annulering). Lees deze goed door. Indien je akkoord bent, dien je een aanbetaling te doen van 50% van het totaalbedrag. Vanaf dat moment ben je ingeschreven voor de schrijfweek. De resterende helft van de cursusprijs dient uiterlijk vier weken voor vertrek te zijn voldaan.

 

 

Klik op onderstaande link om naar het aanmeldformulier voor de schrijfweken te gaan:

Meld je nu aan

Fotoalbum

Klik op de foto hieronder om het fotoalbum te bekijken:

Nieuws

JeroendeterugkeerJeroen Thijssen schreef Brabants boekpresent 2020

Elk jaar schrijft een Brabantse schrijver het Brabants boekpresent. Dit jaar werd docent Jeroen Thijssen daartoe uitgenodigd.

In de novelle De terugkeer...

Lees verder

MarjoleinHotel Schiller van Marjolein Bierens

Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere...

Lees verder

JackdegelukkigsteklasDebuutbundel Jack de Boer

Niets is mooier dan kinderen naar de andere kant van het schooljaar begeleiden, en tegelijkertijd is er weinig moeilijker dan dat. De...

Lees verder

Meer nieuws

Gilles van der Loo, auteur

"Ik zou veel meer tijd nodig gehad hebben om beter te worden als ik het alleen had moeten doen."

Eva van Esch, auteur

"Dankzij de Schrijversvakschool hoefde ik niet te leuren met mijn manuscript."

Hans Hogenkamp, directeur

"We zien vaak dat studenten in het laatste jaar een boek afronden, via ons in contact komen met een uitgeverij en dan debuteren."

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42