Schrijversvakschool


Actueel


Erik Menkveld wint Academica Literatuurprijs!

hetgrotezwijgenSchrijversvakschool Amsterdam feliciteert poëziedocent Erik Menkveld met het winnen van de Academica Literatuurprijs. Gisteravond 13 september ontving hij de prijs voor zijn debuutroman Het grote zwijgen (uitgeverij Van Oorschot). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste fictiedebuut van het jaar, en het unieke aan de Academica Literatuurprijs is dat zowel een vak- als een lezersjury de uitslag bepalen.

 

Het grote zwijgen is het verhaal over de vriendschap tussen de componisten Alfons Diepenbrock (1862-1921) en Matthijs Vermeulen (1888-1967). De gevestigde Diepenbrock en aspirant componist Vermeulen ontmoeten elkaar omstreeks 1910 in Amsterdam waar het muzikale leven wordt gedomineerd door dirigent Willem Mengelberg. Waar Diepenbrock zich liever terugtrekt in zijn werkkamer daar bindt Vermeulen ongehinderd door reputaties via zijn muziekrecensies op snedige wijze de strijd aan met muzikale gemakzucht en onkunde. Desnoods neemt hij de pen op tegen de befaamde Mengelberg , of liever juist tegen Mengelberg. Als dirigent van wereldformaat moet Mengelberg zich immers bewust blijven van zijn verantwoordelijkheid. Hoe uiteenlopend hun temperamenten mogen zijn, Diepenbrock en Vermeulen delen hun idealistische visie op muziek. "Een beetje volgens het oude Beethovense ideaal: Alle Menschen werden Brüder, zegt Menkveld hierover, "en dat blijkt dan toch een illusie te zijn." De idealen worden verbrijzeld door het geweld van WOI.

Erik Menkveld over zijn roman: " Ze [Diepenbrock en Vermeulen] hadden hele verheven ideeën over wat ze met de muziek wilden. Tegelijkertijd waren het gewoon mensen met hun dagelijkse leven met sores en vriendschappen, liefdes en ellende. [...] Je kunt natuurlijk de muziek horen en denken, ja prachtig, mooi gedaan maar het is natuurlijk ook mooi om te zien waar de muziek uit gegroeid is, waar het uit geput is. Dat wilde ik laten zien met mijn roman."

Nieuws

LiterairetijdschrijftenPublicaties in literaire tijdschriften en kranten

Vaak publiceren onze studenten eerst in kranten en literaire tijdschriften alvorens bij een uitgever terecht te komen. 
Afgelopen maanden verscheen er weer...

Lees verder

BartDebuutroman Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar...

Lees verder

SimondeschakerdrieSimon de Schaker deel III Stiekem naar Charkassië

De Simon de Schakerserie van oud-cursiste jeugdliteratuur Joyce van der Meijden zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42