Schrijversvakschool

DepoolsterDe romancursus van Schrijversvakschool Amsterdam is intensief en niet voor de beginnende schrijver. Vier en een halve maand lang produceren romancursisten pagina na pagina, incasseert men feed back, en wordt er herschreven om als het goed is in de laatste les trots te kunnen zijn op de eerste versie van hun geesteskind. Maar wie garandeert hen dat die roman, ondanks alle kennis, talent en het harde werken, hun verwachtingen waarmaakt? Goed genoeg is bijvoorbeeld om maar eens op te sturen? Anna Chojnaka deed het. Twee jaar na de lessen van Graa Boomsma verschijnt haar debuutroman bij Luitingh en Sijthoff: De Poolster.

 

 

De Poolster draait om de Poolse Ida die op haar tiende, vlak voor de val van de Muur, met haar moeder naar Nederland verhuist. In een snel veranderend Europa met plotseling opgeheven grenzen, moet ook Ida’s geboorteland in een sneltreinvaart de overgang naar het kapitalisme maken. Ondertussen valt in Nederland, tot Ida’s woede en verdriet, haar moeder langzaam ten prooi aan een ongrijpbare vorm van waanzin.Deze nieuwe werkelijkheid dwingt Ida in rap tempo zelfstandig te worden. Met vallen en opstaan weet ze zich een weg te banen naar een volwaardig bestaan. Ida’s zoektocht naar de persoon die ze graag zou willen zijn verandert haar kijk op de wereld drastisch en dat stelt haar uiteindelijk in staat gelukkig te worden, want soms moet je een wereld achterlaten om een nieuwe in te kunnen stappen.

Anna Chojnacka is directeur en oprichter van de 1%CLUB, een organisatie die armoede bestrijdt door mensen te stimuleren één procent van hun tijd, geld en energie in te zetten. De 1%CLUB wil met behulp van crowdfunding mensen met slimme ideeën in ontwikkelingslanden verbinden met mensen, geld en kennis over de hele wereld om de zelfredzaamheid van individuen te stimuleren en de levensstandaard te verhogen.

Daarnaast zit Chojnacka in de door Ruud Lubbers opgerichte denktank Worldconnectors waarin prominente en betrokken Nederlanders zich inzetten voor een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld. 

 

 

 

 

Nieuws

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond...

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2023 werd op maandag 30 oktober bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.
Het...

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk...

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42