Schrijversvakschool


Actueel


Erik Menkveld overleden

 

erikDichter, essayist en romancier Erik Menkveld is zondag 30 maart 2014 plotseling overleden. Sinds een aantal jaren doceerde Erik poëzie bij de lees- en kijkblokken. We gaan een absolute kenner en bevlogen liefhebber missen. Erik voelde zich thuis bij Schrijversvakschool Amsterdam, de school voelde zich thuis bij Erik.

Dit berichtte Nrc.nl:

Menkvelds romandebuut Het grote zwijgen werd bekroond met de Academica Literatuurprijs 2012.

Erik Menkveld, in de jaren tachtig en negentig als redacteur werkzaam voor verschillende Nederlandse uitgeverijen, hield zich sinds 2002 fulltime met schrijven bezig.

BIJNA DICHTER DES VADERLANDS
Menkveld debuteerde in 1997 als dichter met De karpersimulator (Uitgeverij De Bezige Bij). Met zijn debuutbundel kwam hij terecht op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, de grootste Nederlandse poëzieprijs. In 2008 was Menkveld in de race voor de verkiezing van Dichter des Vaderlands, een term die overigens door Menkveld zelf is bedacht.

In 2011 verscheen zijn romandebuut Het grote zwijgen, een historische roman over de Amsterdamse muziekwereld van het begin van de twintigste eeuw. Hij won er de Academica Literatuurprijs 2012 mee, een debutantenprijs.

STUDIEUS EN WARMBLOEDIG
Het grote zwijgen vormde een ‘belangrijke stap in zijn schrijverscarrière’, schrijft Menkvelds uitgever Van Oorschot in een persbericht:

“Het toonde de schrijver Menkveld ook in optima forma: studieus en warmbloedig. Erik Menkveld deelde zijn grote kennis op velerlei cultureel gebied graag met anderen, was ruimhartig met lof, eerlijk in zijn kritiek en de zeer originele zienswijze, die zijn poëzie zo kenmerkt maakten zijn schrijverschap in toenemende mate indrukwekkend.”

Menkveld overleed aan een hartstilstand. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. Menkveld wordt aanstaande vrijdag in Amsterdam begraven.

 

 

Nieuws

NicolekaandorpHet Schrijfkabinet met Nicole Kaandorp 14 november

Het Schrijfkabinet is een maandelijks programma over de kunst en raadselen van het schrijven. Elke maand vertellen twee schrijvers hoe ze dat...

Lees verder

JoostzwagermanOpnieuw genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs

Derderjaars studente Marion Bruinenberg en oud-cursiste Jolanda van Benthem zijn twee van de vijf genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2019. Ook...

Lees verder

MandyeggerdingMandy Eggerding wint Rob de Vos Dichtprijs

Vierdejaars studente poëzie Mandy Eggerding, wint de Rob de Vos Dichtprijs met haar gedicht In alles.

Lees hier het gedicht en...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42