Schrijversvakschool


Actueel


Wim Brands en Arie van den Berg in Artis

Op vrijdag 27 november zal Wim Brands dichter, essayist, verzamelaar en docent aan Schrijversvakschool Arie van den Berg ondervragen over zijn keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek: ‘Wonderen der natuur’ van Jan Velten (ca. 1700).

Meester Pennewip zei het al in Multatuli’s Ideeën: de mens is een zoogdier. Vreemd dus dat onze soort geen eigen kooi in Artis heeft. In feite heeft de mens sinds heugenis ontkend dat het dier zijn gelijke is.
De geschiedenis van menagerieën en dierentuinen gaat dan ook bovenal over het niet-menselijke dierenrijk. Pas in recente boeken is de mens, als bezoeker en beschouwer van het beestenspul, ook onderwerp. En dan blijkt hoezeer het alledaagse leven door het vertoon van bijvoorbeeld een zebra beïnvloed werd.

Jan Velten
De tekeningen van Jan Velten in de Artis Bibliotheek bieden een blik op misschien wel de vroegste openbare ‘dierentuin’ ter wereld. Op die tekeningen staan uiteraard veel dieren, maar ook mensen. Op 27 november gaat het vooral over die mensen, en wat ze met dieren hadden, of konden hebben.
Deze avond is de vierde in een reeks van gesprekken die Wim Brands met schrijvers en wetenschappers voert naar aanleiding van boeken uit de collectie van de Artis Bibliotheek.

Artis Bibliotheek
De internationaal befaamde Artis Bibliotheek bevat onder meer verzamelingen op het gebied van natuurlijke historie, de dierentuin Artis, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en de evolutietheorie. Sinds 2005 maakt de Artis Bibliotheek deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Nieuws

LiterairetijdschrijftenPublicaties in literaire tijdschriften en kranten

Vaak publiceren onze studenten eerst in kranten en literaire tijdschriften alvorens bij een uitgever terecht te komen. 
Afgelopen maanden verscheen er weer...

Lees verder

BartDebuutroman Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar...

Lees verder

SimondeschakerdrieSimon de Schaker deel III Stiekem naar Charkassië

De Simon de Schakerserie van oud-cursiste jeugdliteratuur Joyce van der Meijden zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42