Schrijversvakschool


Actueel


Wim Brands en Arie van den Berg in Artis

Op vrijdag 27 november zal Wim Brands dichter, essayist, verzamelaar en docent aan Schrijversvakschool Arie van den Berg ondervragen over zijn keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek: ‘Wonderen der natuur’ van Jan Velten (ca. 1700).

Meester Pennewip zei het al in Multatuli’s Ideeën: de mens is een zoogdier. Vreemd dus dat onze soort geen eigen kooi in Artis heeft. In feite heeft de mens sinds heugenis ontkend dat het dier zijn gelijke is.
De geschiedenis van menagerieën en dierentuinen gaat dan ook bovenal over het niet-menselijke dierenrijk. Pas in recente boeken is de mens, als bezoeker en beschouwer van het beestenspul, ook onderwerp. En dan blijkt hoezeer het alledaagse leven door het vertoon van bijvoorbeeld een zebra beïnvloed werd.

Jan Velten
De tekeningen van Jan Velten in de Artis Bibliotheek bieden een blik op misschien wel de vroegste openbare ‘dierentuin’ ter wereld. Op die tekeningen staan uiteraard veel dieren, maar ook mensen. Op 27 november gaat het vooral over die mensen, en wat ze met dieren hadden, of konden hebben.
Deze avond is de vierde in een reeks van gesprekken die Wim Brands met schrijvers en wetenschappers voert naar aanleiding van boeken uit de collectie van de Artis Bibliotheek.

Artis Bibliotheek
De internationaal befaamde Artis Bibliotheek bevat onder meer verzamelingen op het gebied van natuurlijke historie, de dierentuin Artis, moderne natuurstudie, land- en reisbeschrijvingen, Carolus Linnaeus en de evolutietheorie. Sinds 2005 maakt de Artis Bibliotheek deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Nieuws

DoriendijkhuiswarenweDebuutbundel Dorien Dijkhuis

Waar komen we vandaan? Wat maakt ons tot wie we zijn? In Waren we dieren onderzoekt oud-studente Dorien Dijkhuis hoe wij ons...

Lees verder

SannekenederzettingenNieuwe verhalenbundel Sanneke van Hassel

Docent kort verhaal Sanneke van Hassel schreef Nederzettingen (uitgeverij De Bezige Bij 2019), een verhalenbundel over het opbouwen van een bestaan en de...

Lees verder

NicolekaandorpHet Schrijfkabinet met Nicole Kaandorp 14 november

Het Schrijfkabinet is een maandelijks programma over de kunst en raadselen van het schrijven. Elke maand vertellen twee schrijvers hoe ze dat...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42