Schrijversvakschool

Dorien de Wit genomineerd voor de C. Buddingh-prijs 2021

Dorien de Wit genomineerd voor de C. Buddingh-prijs 2021

Oud-student Dorien de Wit schreef met eindig de dag nooit met een vraag een heldere, coherente, boeiende bundel doorspekt met aansprekende beelden. Er spreekt een hedendaagse stem en een aparte blik uit die de lezer uitnodigt om op haar manier naar de werkelijkheid te kijken. De jury ziet in de regel "een metafoor werkt alleen als hij niet klopt" de hele poëtica van de bundel besloten liggen. “Alsof iemand met een heel mooi klein handschrift schrijft”, stelde de jury ook. Dorien de Wit is naast dichter ook beeldend kunstenaar. In 2017 won ze de Turing Gedichtenwedstrijd. Eindig de dag nooit met een vraag is een zoektocht naar een realiteit en gaat in op de manieren waarop deze realiteit aan je ontsnapt en onvatbaar blijkt, of in elk geval anders is dan mensen zeggen dat hij is.

Sinds 1988 bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh'-prijs. Daarmee genereert Poetry International meer aandacht voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar zijn die van Schiavone, René Smeets, Wout Waanders en Dorien de Wit. Dat maakte de jury van de C. Buddingh’-prijs 2021, bestaande uit dichter Ellen Deckwitz (voorzitter), schrijver en illustrator Mylo Freeman en de Brusselse Passa Porta-directeur Ilke Froyen, bekend. Uit 25 ingezonden debuten koos de jury het werk van vier aanstormende dichttalenten van dit moment en voegde daar nog een eervolle vermelding aan toe voor Çaglar Köseoglu. Tijdens de 51ste editie van Poetry International Festival, dat plaats vindt van 10 t/m 13 juni 2021, wordt de C. Buddingh’-prijs voor de 34e keer uitgereikt.

Eerdere winnaars waren Ilja Leonard Pfeijffer, Anna Enquist, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias. In 2020 ging de C. Buddingh'-prijs naar de jonge Vlaamse dichter Jens Meijen. Hij kreeg de Buddingh voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf (De Bezige Bij) waarin het klimaat en de duurzaamheid van ons gedrag een belangrijke rol spelen. Bekijk hier de video van Jens die uitkijkend over Rotterdam het gedicht 'Aquarium' leest, gemaakt in samenwerking met Rotterdamse Dakendagen.

Voor de C. Buddingh'-prijs 2021 zijn 25 poëziedebuten ingezonden. De jury bestaat uit Ellen Deckwitz, Mylo Freeman en Ilke Froyen.

Nieuws

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond...

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2023 werd op maandag 30 oktober bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.
Het...

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk...

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42