Schrijversvakschool

Nieuws

Jan Vantoortelboom wint Boekenbon Literatuurprijs 2023

Jan Vantoortelboom wint Boekenbon Literatuurprijs 2023

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond 9 november bekend in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De Vlaamse schrijver en columnist ontvangt met de prijs een bedrag van 50.000 euro.
"Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal", zei Van Engelshoven bij de prijsuitreiking.

Mauk wordt verder in het juryrapport omschreven als een "verbluffend literair portret van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen".

"De grens tussen fictie en werkelijkheid zet Vantoortelboom moeiteloos onder spanning, zonder de psychologische diepgang van zijn personages en de voortgang van het verhaal uit het oog te verliezen", was het verdere oordeel van de jury over het boek.

De overige kanshebbers voor de prijs waren Saskia de Coster met Net echt, Tiemen Hiemstra met W, Roxane van Iperen met Dat beloof ik en Richard Osinga met Munt.

De Boekenbon Literatuurprijs geldt als de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. In 2022 ging de Boekenbon Literatuurprijs naar het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

Nieuws

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond...

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2023 werd op maandag 30 oktober bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.
Het...

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk...

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42