Schrijversvakschool

Amsterdamse familiegeschiedenis

Amsterdamse familiegeschiedenis

Cursist Paul Kroes debuteert met een non-fictie roman, De kwestie Vredenrust, een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het Amsterdam West van de jaren vijftig van de vorige eeuw. 

Op 3 februari 1955 belt een deurwaarder aan bij Boerderij Vredenrust, aan Osdorperplein 260 in Amsterdam, toen nog omringd door weilanden, slootjes en grazende koeien. Bewoonster Cornelia Kroes zet koffie voor hem. Een paar uur later staat ze in de stromende regen met haar man Gerard en hun zes kleine kinderen, en met valiezen waar in alle haast de belangrijkste huisraad was gestopt. Ze zijn hun huis uit gezet. Er is geen onderkomen geregeld, ze waren totaal niet voorbereid geweest. De kinderen worden her en der opgevangen door vrienden, familie en buren. Het gezin is ontwricht.

Het is in grote lijnen het verhaal van veel boeren aan de westkant van Amsterdam in die tijd. Grond was veel geld waard, de woningnood nijpend. Land werd door de gemeente in rap tempo onteigend met als doel er snel goedkope woningen op te bouwen. De rijke boer van wie de familie Kroes hun woonruimte huurden had de boerderij verkocht aan de gemeente.  Begrijpelijk misschien, het zal een mooi bedrag zijn geweest, bovendien diende verkoop een hoger doel. Maar waarom was de familie Kroes niet voorbereid op de ontzetting? Waarom was er geen tijdelijk onderkomen voor ze geregeld? De familie Kroes stond niet in hoog aanzien bij hun verhuurder, een rijke boer. Zij waren zijn knechten, zo zag hij dat, vertelde zijn dochter jaren later aan Paul Kroes. De kwestie Vredenrust is daarmee meer dan een verhaal over de oprukkende stad en tegenstrijdige belangen. Het is een verhaal over klassenverschil, over het contrast tussen boeren en degene die ze voor hun knechten aanzien, tussen gemeentenotabelen en de 'eenvoudige' mensen - problematiek uit de jaren vijftig die nog steeds verassend actueel aandoet.

De kwestie Vredenrust (2014) wordt uitgegeven door SU De Ronde tafel. Paul volgde bij Schrijversvakschool Amsterdam diverse cursussen, waaronder de cursus proza, essay en verhalende non-fictie.

Nieuws

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond...

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2023 werd op maandag 30 oktober bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.
Het...

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk...

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42