Schrijversvakschool

Fictiedebuut Marte Kaan

Fictiedebuut Marte Kaan

Nieuw is het fictiedebuut van oud-studente Marte Kaan: Saboteur. In deze verhalenbundel raakt een jonge vrouw verstrikt in een masochistische relatie met haar bazin, een gevangene gaat ten onder aan een fatale verliefdheid op een psychologiestagiaire en een gearriveerde relatietherapeute verbrandt ogenschijnlijk redeloos al haar perfecte schepen achter zich. Arnon Grunberg over Saboteur: 'Wie licht vervreemdende broeierigheid zoekt - en wie zoekt dat niet?- leest Marte Kaan.

Met de personages uit Saboteur ga je niet gezellig een borrel drinken. Het lijken heel gewone, keurige mensen, maar ondertussen broeit er van alles. Onbedoeld saboteren ze hun leven en worden ze onderhuids uitgehold door verlangens waarvan ze de aard niet kennen. Sommigen worden verteerd door jaloezie, anderen door spijt, rancune of andere ontwrichtende emoties. Een enkeling berust in zijn lot omdat hij onder ogen heeft gezien wat hij van het leven mag verwachten.

Marte Kaan (1977) studeerde aan de vakopleiding van Schrijversvakschool Amsterdam in de richting essay en eerder psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte een paar jaar als psycholoog en is nu freelancejournalist voor verschillende media waaronder NRC Next, De Groene Amsterdammer en Opzij. In 2009 verscheen haar essaybundel Lang leve de liefde, een zoektocht naar de donkere kant van de liefde. Vanaf februari 2014 is haar fictiedebuut Saboteur in de boekhandel te verkrijgen.

Schrijversvakschool Amsterdam las de bundel zelf ook en prijst de rijke, rake taal. Het is bovendien hoopvol dat er eindelijk weer eens een verhalenbundel van een Nederlandse auteur wordt uitgeven. Een opvallend mooi koekoeksjong tussen alle romans. Klik hier voor een interview van VPRO met de schrijfster over haar nieuwe bundel.

 

Nieuws

Het boek Mauk van docent proza Jan Vantoortelboom heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2023 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond...

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2023 werd op maandag 30 oktober bekendgemaakt door commissaris van de Koning en juryvoorzitter Han Polman.
Het...

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver en docent Schrijversvakschool Roos van Rijswijk...

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42