Schrijversvakschool


Actueel


Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld op de shortlist voor de International Booker Prize

Oud-student Marieke Lucas Rijneveld staat op de shortlist voor de International Booker Prize. De avond is ongemak (Atlas Contact) is een van de laatste zes kanshebbers en is daarmee het eerste Nederlandse boek ooit dat het zover schopt. Marieke is daarnaast de jongste kandidaat die ooit de shortlist heeft bereikt.

De International Booker Prize, gepaard gaande met een geldbedrag van 50.000 pond (57.000 euro), gaat jaarlijks naar een vertaalde roman die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland is verschenen. Mariekes boek werd aan vijftien landen verkocht en verschijnt in het Engels onder de titel Discomfort is Everything. De auteur is samen met vertaler Michelle Hutchison genomineerd.

De avond is ongemak, in Nederland verschenen in januari 2018, gaat over een gereformeerd boerengezin dat hun zoon verliest na een ongeluk. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de tienjarige Jas, die ziet hoe haar familie wordt lamgelegd door verdriet. Het boek stond eerder al op de longlist van de Libris Literatuurprijs van 2019.

Tommy Wieringa drong in 2019 door tot de longlist van de International Booker Prize, met De dood van Murat Idrissi. In 2007 werd Harry Mulisch genomineerd voor zijn gehele oeuvre. De avond is ongemak is het eerste Nederlandse werk dat op de shortlist terechtkomt. Marieke laat daarmee onder anderen de Franse veteraan Michel Houellebecq achter zich.

De overige titels op de shortlist zijn The Enlightenment of the Greengage Tree uit Iran, The Adventures of China Iron uit Argentinië, Tyll uit Duitsland, Hurricane Season uit Mexico en het Japanse The Memory Police. De winnaar wordt op 19 mei bekendgemaakt.

 

Nieuws

De terugkeer - Brabants boekpresent 2020Jeroen Thijssen schreef Brabants boekpresent 2020

Elk jaar schrijft een Brabantse schrijver het Brabants boekpresent. Dit jaar werd docent Jeroen Thijssen daartoe uitgenodigd.

In de novelle De terugkeer...

Lees verder

Hotel Schiller - Marjolein BierensHotel Schiller van Marjolein Bierens

Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere...

Lees verder

De gelukkigste klas - Debuutbundel Jack de BoerDebuutbundel Jack de Boer

Niets is mooier dan kinderen naar de andere kant van het schooljaar begeleiden, en tegelijkertijd is er weinig moeilijker dan dat. De...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42