De prijs wil de aandacht vestigen op mensen en organisaties die net als Jan van Luxemburg de liefde voor lezen weten te verspreiden.
Docent schrijftraining Lidewijde Paris ontvangt de prijs voor de wervelende, intelligente en ontwapenende wijze waarop ze zich inzet om zowel klassiekers als eigentijdse boeken te ontsluiten, van proza tot poëzie, overal in het land, op de radio en tijdens de lockdowns zelfs online. Met haar aanpak bewijst zij dat toegankelijkheid ook kan uitdagen en dat enthousiasme ook diepgang kent.
De Lees!ambassade, Lidewijdes organisatie, is in 2016 opgericht met als doel het plezier in lezen te promoten. Wat begon met het boek Hoe lees ik? groeide uit tot Lees!workshops op scholen en in bibliotheken, voor leerlingen, docenten, mediathecarissen en leesclubs. Met het boek Een gedicht is ook maar een ding en het ‘Hoe lees ik een film?’-programma maakt zij ook poëzie en film toegankelijk. Als íemand het plezier van lezen bevordert – in praktijk en theorie – is het wel Lidewijde Paris – aldus de jury van de Jan van Luxemburg Prijs.
Voorjaarsvakantie vakopleiding
16.02.2025 00:00
22.03.2025
Eerstejaarssalon (voordracht eigen werk)
05.04.2025
12.04.2025
Op 12 december 2024 overleed in zijn woonplaats Rotterdam onverwacht onze oud-student én -docent Pim Wiersinga. Hij stierf in zijn slaap en werd 70 jaar...
Het Charlotte Köhler Stipendium 2024, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, gaat naar onze oud-student, dichter Asha Karami.
Karami krijgt het stipendium voor...
Docent Jeroen van Rooij schreef een roman over een vrouw, een man, een hond en twee kinderen: Pioniers (uitgeverij balanseer 2024).
Ze vieren...
Van oud-student Kim Linssen verscheen de roman Als het stormt (uitgeverij September, 2024), haar debuut.
Het handjevol bewoners van een Noors eiland raakt...