Docent Nicole Montagne debuteert na een aantal essay- en verhalenbundels opnieuw, dit keer met een roman: Het Keizerpanorama (De Wereldbibliotheek 2023).
Een kunsthistorica begint een pension in het voormalige Oost-Duitse stadje Brandenburg an der Havel. Ze laat haar man in Nederland achter, neemt in Brandenburg een wat norse huishoudster aan en ontvangt haar eerste gasten. Via verschillende vertellingen krijgen we fragmentarisch inkijk in de levens van de pensionbewoners. Maar vanuit welk perspectief kijken we naar hen? Alles is telkens weer anders dan het lijkt. De man misleidt zijn historica. Pensiongast Henk Meijer verkleedt zich regelmatig als Otto von Bismarck. Frederik Hammer verliest grip op zijn vrouw Marcelle, die op haar beurt een wereld zoekt ‘waarin ze een beetje leven kan’.
Dan ontdekt de historica in Berlijn het zogenaamde Keizerpanorama: een houten carrousel met vijfentwintig kijkgaten waardoorheen evenzovele toeschouwers een roterende diavoorstelling kunnen zien. ‘Het zien vormt het fundament van het kennen’, riep de uitvinder van dit panorama, de fysicus August Fuhrmann, rond 1900 enthousiast. Maar is dat wel zo? Wie zocht de (veelal exotische) beelden dan uit? En is het interval tussen het ene beeld en het andere niet veel bepalender voor wat we zien?
Een mozaïekvertelling over de standvastigheid van de verbeelding maar ook over het zoeken naar een ankerplaats van waaruit we kunnen waarnemen of vertellen.
Breken is bouwen. 75 jaar Vijftigers (De Arbeiderspers 2025) vertelt voor het eerst het volledige verhaal van de literaire beweging rond Lucebert...
Onlangs verscheen Het inferno van Slauerhoff (Querido 2025), de derde roman van docent schrijftraining en proza Luuk Imhann.
Als schrijver en scheepsarts Jan...
In Noem mij David (De Bezige Bij 2025) biedt docent poëzie en proza René Huigen aan de meest uiteenlopende personen een...
Oud-student poëzie Maaike de Wolf heeft de belangrijkste Vlaamse prijs voor Nederlandstalige poëzie in de wacht gesleept. Vrijdag 21 maart ontving...