Schrijversvakschool

Actueel

Het Keizerpanorama - Nicole Montagne

Romandebuut Nicole Montagne

Docent Nicole Montagne debuteert na een aantal essay- en verhalenbundels opnieuw, dit keer met een roman: Het Keizerpanorama (De Wereldbibliotheek 2023).

Een kunsthistorica begint een pension in het voormalige Oost-Duitse stadje Brandenburg an der Havel. Ze laat haar man in Nederland achter, neemt in Brandenburg een wat norse huishoudster aan en ontvangt haar eerste gasten. Via verschillende vertellingen krijgen we fragmentarisch inkijk in de levens van de pensionbewoners. Maar vanuit welk perspectief kijken we naar hen? Alles is telkens weer anders dan het lijkt. De man misleidt zijn historica. Pensiongast Henk Meijer verkleedt zich regelmatig als Otto von Bismarck. Frederik Hammer verliest grip op zijn vrouw Marcelle, die op haar beurt een wereld zoekt ‘waarin ze een beetje leven kan’.

Dan ontdekt de historica in Berlijn het zogenaamde Keizerpanorama: een houten carrousel met vijfentwintig kijkgaten waardoorheen evenzovele toeschouwers een roterende diavoorstelling kunnen zien. ‘Het zien vormt het fundament van het kennen’, riep de uitvinder van dit panorama, de fysicus August Fuhrmann, rond 1900 enthousiast. Maar is dat wel zo? Wie zocht de (veelal exotische) beelden dan uit? En is het interval tussen het ene beeld en het andere niet veel bepalender voor wat we zien?

Een mozaïekvertelling over de standvastigheid van de verbeelding maar ook over het zoeken naar een ankerplaats van waaruit we kunnen waarnemen of vertellen.

Nieuws

Student Jolanda Treffers wint Renate Dorrestein Prijs 2023

Vierdejaars Jolanda Treffers won onlangs de eerste prijs bij de Renate Dorrestein Prijs 2023, met het verhaal Skjaeld. 
De prijs werd...

Lees verder

LimnisaHilde Onis wint Limnisa verhalenwedstrijd 2023

Elke zomer organiseert de schrijforganisatie Limnisa een verhalenwedstrijd voor beginnend talent. Dit jaar werd de eerste prijs gewonnen door derdejaarsstudent Hilde Onis...

Lees verder

Luuk Imhann, auteur podcast NagasakiPodcast Nagasaki

Op het lijstje favoriete podcasts van nu van NRC staat de audiofilm Nagasaki van docent Luuk Imhann.

'In de fictievertelling Nagasaki...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42