Schrijversvakschool


Actueel


Woutertje Pieterse 2014 Prijs voor Marjolijn Hof

marjolijnhof2We zijn heel trots op onze docente jeugdliteratuur Marjolijn Hof. Ze ontving de Woutertje Pieterse Prijs 2014 voor haar boek De regels van drie. De Woutertje Pieterse Prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek dat het voorafgaande jaar verscheen.

 

Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De regels van drie gaat over de jongen Twan die met zijn tweelingzus door hun moeder en oma naar IJsland mee worden gesleept. Daar moeten ze hun overgrootvader overtuigen mee terug te gaan naar Nederland, omdat de man niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. De stuurse overgrootvader heeft daar geen zin in en weigert zijn vrije leven op IJsland op te geven. Hij vraagt hulp aan Twan.

De jury schrijft over De regels van drie:

“Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen. Ook dat overtuigde ons: de auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel. Het pleidooi tegen de betutteling vertaalt zich ook naar de manier waarop de auteur haar verhaal aan de lezer presenteert: op een subtiele manier die veel ruimte laat voor de eigen invulling en verbeelding van de lezer.”
Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) werd in 1999 fulltime schrijfster. Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans, dat in 2007 bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs en de Prijs van de Jonge Lezer. Het boek werd in dertien talen vertaald en is in 2011 verfilmd als Patatje Oorlog.

Vorig jaar ging de prijs naar Kristien Dieltiens voor Kelderkind.

 

 

Nieuws

LiterairetijdschrijftenPublicaties in literaire tijdschriften en kranten

Vaak publiceren onze studenten eerst in kranten en literaire tijdschriften alvorens bij een uitgever terecht te komen. 
Afgelopen maanden verscheen er weer...

Lees verder

BartDebuutroman Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar...

Lees verder

SimondeschakerdrieSimon de Schaker deel III Stiekem naar Charkassië

De Simon de Schakerserie van oud-cursiste jeugdliteratuur Joyce van der Meijden zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42