Kinderboekschrijfster en illustratrice Tanneke Wigersma studeerde van 2002-2004 aan Schrijversvakschool Amsterdam. Al eerder publiceerde ze in 1999 het kinderboek Mijn zusje is een vampier. Bij uitgeverij Lemniscaat verschenen van haar hand Een konijnendenkplek (2003), Broertje (2004) en Acht dagen met Engel (2005).
Bij Querido verschenen vanaf 2007 onder andere Ole durft dat van de Griffeljury een Val en Wimpel kreeg. En Spiegelmeisje (2009), Het vervelende varken (2011) en Mollie krijgt een staart (2012).
Tanneke Wigersma kiest in haar verhalen voor beladen thema´s als incest (Acht dagen met Engel), je niet thuis voelen in je eigen leven (Mijn laatste dag als genie) of niet blij zijn met de komst van een nieuwe baby (Broertje). Ze maakte ook een aantal opvallende prentenboeken, zoals Een konijnendenkplek, dat geprezen is om de kunstzinnige collages die ze daar zelf voor maakte.
Bij Tanneke thuis werden vroeger veel verhalen verteld en werd vaak (voor)gelezen. Ze vertelt daarover: ´Mijn vader las altijd voor. Hij vond het ook leuk om verhalen te verzinnen. Dan gaven mijn broertje en ik de ingrediënten aan, wel een heks of niet een heks, en dan verzon hij een verhaal over een koning die van alles meemaakte.´
Er was in haar jeugd altijd ruimte en materiaal om muziek te maken, te schilderen en te verkleden. Samen met haar broertje had ze een grote hutkoffer vol kleren. ´Mijn ouders deden veel aan toneel, schrijven, schilderen en cabaret. Het was gewoon vanzelfsprekend om zelf ´dingen te verzinnen´.´
Over haar eerste boek is ze nu niet meer zo tevreden. Er was een manuscript dat ze geschreven had afgewezen. Maar omdat de uitgeverij haar schrijfstijl goed vond, probeerde ze het opnieuw met een vampierverhaal, dat ze in een paar weken tijd had geschreven. ´Met als resultaat dat ik nu een boekje in de kast heb staan waar ik niet heel erg trots op ben.´
Acht dagen met Engel heeft ze geschreven omdat ze vriendinnen had en heeft met nare seksuele ervaringen. ´Ik heb me altijd heel machteloos gevoeld, omdat ik de pijn niet weg kon nemen. Daarom heb ik een verhaal geschreven waarin ik mezelf meer macht gaf, als Engel, en eerder op de hoogte was van de incestsituatie en zo alsnog kon ingrijpen.´ Ze heeft een paar jaar bij de kindertelefoon gewerkt en heeft daar gemerkt hoe belangrijk het voor kinderen is dat ze weten dat zij niet fout zijn. En dat incest nooit hun schuld is. ´Over incest praten is een taboe. En dat is begrijpelijk want het is een zeer pijnlijk onderwerp. Maar het maakt het voor kinderen die ermee te maken hebben bijna onmogelijk om er iets aan te doen Vandaar dit boek. En vandaar dat dit boek voor een vrij jonge leeftijd is. Het zou veel eerder bespreekbaar moeten zijn.´
Broertje gaat over een meisje dat een broertje erbij krijgt, maar dat helemaal niet wil. Ze wil liever een poes. Dit verhaal heeft ze geschreven omdat zij ook niet erg enthousiast was toen haar broertje geboren werd. ´Ik had een prima leventje en toen kwam hij erbij. Dat begin herinner ik me niet zo meer. Wat ik me wel herinner is dat, toen hij eenmaal kon lopen, me overal achterna liep. En als ik dan lekker ging tekenen dan hoorde ik al een klein stemmetje: ´ikke ook tekenenu...´ Bah. En daarom heb ik dit boek aan hem opgedragen. De hoofdpersoon Mia is uiteindelijk wel blij met haar broertje. En ik ook.´.
Zeer regelmatig verschijnt er werk van studenten en cursisten bij gerenommeerde uitgeverijen en literaire tijdschriften. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van die publicaties.
Wil jij ook echt goed leren schrijven? Volg de Schrijfopleiding op de Schrijversvakschool, of een van onze intensieve schrijfcursussen!