Schrijversvakschool

Non-fictiedebuten Florien Vaessen en Mariëtte Baarda

Non-fictiedebuten Florien Vaessen en Mariëtte Baarda

mariettebaardaBeiden volgden de cursus verhalende non-fictie bij Aleid Truijens, toevallig in dezelfde groep. In september verschijnt van beide het debuut. Oud-student Mariëtte Baarda schreef Kinderen waaien om, over de rol die de ziekte migraine in haar leven speelt. Florien Vaessen schreef ook een boek over haar ziekteproces: Op de bank. Hoe ik ziek werd van mijn werk. Net als een miljoen andere Nederlanders.

Mariëtte Baarda - Kinderen waaien om, uitgeverij Atlas Contact
Van kinds af aan heeft Mariëtte Baarda migraine. In Kinderen waaien om beschrijft ze hoe dit haar leven en carrière heeft bepaald. Is het mogelijk een bestaan op te bouwen met een aandoening die je regelmatig veroordeelt tot een verblijf in een verduisterde slaapkamer? Baarda neemt de lezer mee op een avontuurlijke tocht langs bizarre genezers en therapieën. Ze komt erachter dat een confrontatie met je ziekte ook altijd een confrontatie met jezelf is.
Kinderen waaien om is een ontroerend, maar ook lichtvoetig verslag van iemand die kampt met een chronische aandoening en blijft hopen op genezing en verlichting.

florienvaessenFlorien Vaessen - Op de bank, uitgeverij Balans
Ziek worden van je werk. Een op de zeven werkende Nederlanders overkomt het, maar er rust nog altijd een groot taboe op. Het overkwam ook Florien Vaessen. Op een ochtend stond ze klappertandend onder de douche. Op, uitgeput, helemaal leeg. De dag ervoor was ze nog gewoon aan het werk als manager communicatie op het hoofdkantoor van ABN Amro. Vanaf het moment dat ze ziek wordt, beziet ze alles wat ze altijd vanzelfsprekend vond met andere ogen.

Als zoveel mensen ziek worden van hun werk, is dat dan nog wel een individueel probleem? Zijn de plekken waar we werken niet gewoon een maatje te groot geworden? En hoe kun je je als individu op een gezonde manier verhouden tot zo’n steeds complexere werkomgeving?

In Op de bank schetst Vaessen met onderkoelde humor en veel gevoel voor understatement de jungle van de apenrots: de survivors en de verbeten kantoortypes, tenenkrommende vergaderingen en hilarische leiderschapsprogramma’s – en haar eigen aandeel daarin. Ook de pijnlijke machtsconflicten komen aan bod, net als de mensen die niet meer zeggen wat ze denken en de machteloosheid wanneer goede ideeën – ondanks alle goede wil – maar niet van de grond willen komen.

Op de bank is een feest van herkenning voor iedereen die in een grote organisatie werkt. Of er (bijna) ziek van is geworden.

Nieuws

Docent proza Julien Ignacio heeft met zijn roman Goudjakhals de allereerste Amarte Literatuurprijs gewonnen. Het Parool meldt dat dit een unaniem...

Docent Cobi van Baars staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2024.
Volgens de jury van de Libris Literatuurprijs 2024 zijn dit...

Oud-student proza Robert Brouwer staat met zijn debuurtroman Café Terminus (uitgeverij Finesterre 2023) op de shortlist van de Hans Vervoortprijs 2024...

Meer nieuws

Vul een geldig e-mailadres in!
Vul uw voornaam in.
Vul uw achternaam in.
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42