Schrijversvakschool

Nieuws

Laatste nieuws

28 januari 2016

Erik Rozing volgde enkele cursussen waaronder de cursus proza van Ton Rozeman. Deze maand verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff zijn romandebuut De psychiater en het meisje. Eerder verscheen een verhaal van hem in literair tijdschrift De Revisor.

Het leven van de jonge arts Edgar Simons heeft er wel eens zonniger uitgezien...

28 januari 2016

Bij Lemniscaat verschijnt De laatste reis van de Ballerinus, het jeugddebuut van oud-studente Arienne Bolt. Ze was docent tot ze stopte met lesgeven om dit boek te kunnen schrijven. Voor haar is geluk: ‘Even vertoeven in een andere wereld.’ In haar boeken schept ze nu zelf die andere werelden.

www...

04 januari 2016

Het kreeg van Arjan Peters in De Volkskrant vier sterren: Biefstuk, het debuut van Judith Eykelenboom (1983). Judith wilde na haar studie journalistiek geen journalist worden, maar schrijver. Ze belandde op Schrijversvakschool Amsterdam, een goede keuze volgens uitgever Prometheus, en voelde zich meteen als een vis in het water...

31 december 2015

Ingrid Hoogervorst is schrijver, literatuurcriticus en docent bij Schrijversvakschool. Ze verzorgt de boekenrubriek van AVROTROS Nieuwsshow op radio NPO1. Eerder publiceerde ze de romans Woede (2003, genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap), Spiegels (2005), Polsslag (2009, genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs) en Privédomein (2014). Met Zeeschuim schreef zij haar vijfde roman.

Het jonge stel...

01 december 2015

Corrie Gramser volgde de cursus roman bij Nicolien Mizee en niet zonder resultaat. Bij uitgeverij Aspekt verscheen De man met de hoed.

De man met de hoed, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, is een roman over hoop. Het betreft hier de hoop op een beter leven die Paula...

12 november 2015

Op vrijdag 27 november zal Wim Brands dichter, essayist, verzamelaar en docent aan Schrijversvakschool Arie van den Berg ondervragen over zijn keuze uit de collectie van de Artis Bibliotheek: ‘Wonderen der natuur’ van Jan Velten (ca. 1700).

Meester Pennewip zei het al in Multatuli’s Ideeën: de mens is een zoogdier. Vreemd...

09 november 2015

Leesbaar Amsterdam is de stadsplattegrond van Amsterdam, opgebouwd uit bijna vijfhonderd literaire citaten, met Bloem op de Dappermarkt, Canaponi in de Herengracht, Vondel, Bril, Zwagerman, Nescio, Grunberg, Thijssen, Multatuli, Minco en vele anderen in de straten, pleinen en grachten waar ze over schreven.

Van 2011 tot voorjaar 2015 werkten docent...

30 oktober 2015

Schrijversvakschooldocente Wytske Versteeg schreef Quarantaine (uitgeverij Prometeus). NRC Handelsblad: “Een feest om te lezen (...) met haar derde roman bewijst Wytske Versteeg dat ze in compositie, subtiliteit, zeggingskracht en zeker in stijl een van de beste auteurs van haar generatie is. Misschien wel gewoon de beste.” **** Trouw: “Puntgave roman (...) Met Quarantaine...

20 oktober 2015

Heidi Koren is vierdejaarsstudente proza. Onlangs verscheen haar poezie-debuutbundel Gedachten over een mogelijk einde (Uitgeverij Voetnoot). Dichten is voor Heidi een denkvorm: een gedachte is tenslotte gewoon een gevoel dat je onder woorden probeert te brengen, aldus de dichteres.

Ze vertrekt bij haar gedichten vanuit een gedachte. Dat je alles...

19 oktober 2015

Oud-studente Inge Schilperoord wint met haar debuutroman Muidhond de Bronzen Uil. Ook werd ze genomineerd voor de ECI Literatuurprijs.
Inge werkte tijdens haar studie onder begeleiding van Mireille Geus aan deze magnifieke, door de pers bejubelde roman over een ex-gedetineerde die zijn duistere verlangens ondanks strenge zelfopgelegde regels niet...

02 oktober 2015

Docente Maaike Bergstra schreef met Uit diep blauw een geestig drama vol suspense, een scherp en spannend stuk over idealisme en opportunisme. De voorstelling is een productie van Bellevue Lunchtheater en gaat na de speelperiode in Theater Bellevue t/m 24 november 2015 op tournee.

Eva, een jonge ontwerpster, kleedt zich om...

02 oktober 2015

Schrijversvakschooldocente Marjolein Bierens werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschijversprijs 2015. Ook genomineerd werden Freek Mariën en Jibbe Willems. Deze jaarlijkse prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt 10.000 euro.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen...

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42