Schrijversvakschool


Actueel


Oudstudente Ester Naomi Perquin wint J.C. Bloem-poëzieprijs 2011

“Ik ben verbijsterd. Mijn handen trillen er nog van en ik heb een sigaret gerookt, terwijl ik nooit rook overdag. Maar ik ben vreselijk gelukkig. Dat kan blijkbaar tegelijkertijd”. Aldus de opgetogen prijswinnares in een eerste reactie. Op 16 april zal de J.C. Bloem-poëzieprijs 2011, groot € 2500,-, uitgereikt worden door de gemeente Steenwijkerland in Het Binnenhof te Paasloo (Overijssel). Niet ver van het graf van Nederlands grote dichter J.C. Bloem.

De jury van de Mr. J.C. Bloem-poëzieprijs, bestaande uit Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet en de dichters Hanz Mirck en Maria Barnas, hebben de uitslag van de vijfde J.C. Bloem-poëzieprijs bekendgemaakt. De winnares is Ester Naomi Perquin met haar dichtbundel Namens de ander, verschenen bij uitgeverij Van Oorschot.

Alweer in de prijzen Ester Naomi Perquin (Utrecht 1980) groeide op in Zierikzee en woont in Rotterdam. Zij volgde de vierjarige deeltijdopleiding aan Schrijversvakschool Amsterdam. Die opleiding voltooide zij in 2006 met de afstudeerrichting poëzie. Om haar studie te kunnen betalen, werkte zij in een gevangenisinstelling. Perquin publiceerde gedichten in literaire tijdschriften als De Tweede Ronde en Tirade, waarna zij in het voorjaar van 2007 debuteerde met de bundel Servetten halfstok.

Vorig jaar, in 2010, werd aan Perquin voor haar bundel Namens de ander al de Jo Peters Poëzieprijs 2010 uitgereikt. Haar debuutbundel Servetten halfstok werd in 2007 bekroond met de debuutprijs Het Liegend Konijn, die in Brussel werd uitgereikt, gevolgd door de Eline van Haarenprijs 2008. Voor beide bundels ontving Perquin in 2009 tevens de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs.

Haar tweede bundel Namens de ander is nu bekroond met de J.C.Bloem-poëzieprijs 2011.

Uitreiking De uitreiking op 16 april gebeurt tijdens een feestelijk programma, in aanwezigheid van de genomineerde dichters, Bloems biograaf Bart Slijper, dichteres Eva Cox, auteur Dolf Verroen en buurtgenote Marjan Berk. Muzikale omlijsting: gedichten van Bloem op muziek door Jaap Dros.

Ter nagedachtenis van het 45ste sterfjaar van J.C. Bloem wordt de gedenkbundel ‘Ik heb van ’t leven vrijwel niets verwacht’ gepresenteerd, met werk van 13 kunstenaars geïnspireerd door gedichten van Bloem. Onder meer Siegried Woldhek en Marri de Wilde hebben aan de bundel bijgedragen.

Op 16 april gaat vanuit het kerkje in Paasloo ook een tentoonstelling over Bloems leven & werk van start. J.C.Bloem, die het laatste deel van zijn leven samen met dichteres Clara Eggink in het Overijsselse Kalenberg woonde, is in Paasloo begraven. Mede door de activiteiten van de Steenwijker J.C. Bloem Stichting is zijn vaak bezochte graf inmiddels een nationale bedevaartsplaats voor poëzieliefhebbers geworden http://www.youtube.com/watch?v=aquInAu87NI .

Tijd & plaats: zaterdag 16 april 2011 om 13.00 uur Restaurant 't Binnenhof, Binnenweg 12, 8378 JJ PaaslooToegangskaarten á 10,- euro ter plaatse, ook te bestellen via www.jcbloemstichting.nl (inclusief de tentoonstelling in het Kerkje van Paasloo én een bezoek aan Bloem’s graf)

Nieuws

NicolekaandorpHet Schrijfkabinet met Nicole Kaandorp 14 november

Het Schrijfkabinet is een maandelijks programma over de kunst en raadselen van het schrijven. Elke maand vertellen twee schrijvers hoe ze dat...

Lees verder

JoostzwagermanOpnieuw genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs

Derderjaars studente Marion Bruinenberg en oud-cursiste Jolanda van Benthem zijn twee van de vijf genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2019. Ook...

Lees verder

MandyeggerdingMandy Eggerding wint Rob de Vos Dichtprijs

Vierdejaars studente poëzie Mandy Eggerding, wint de Rob de Vos Dichtprijs met haar gedicht In alles.

Lees hier het gedicht en...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42