Schrijversvakschool


Actueel


Studenten Schrijversvakschool domineren Turingwedstrijd

Onze studente Dorien de Wit is de nieuwe winnares van de Turing Gedichtenwedstrijd. Laurine Verweijen, eveneens studente van onze school, werd tweede. De derde prijs ging naar Bernadette Stom; ook zij was in het verleden student bij ons.

Op 1 februari, tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen vanuit de Rode Hoed, werden de winnaars bekendgemaakt. Het gedicht ‘Legenda’ van Dorien de Wit werd gekozen tot het beste gedicht van het jaar en bekroond met de hoofdprijs van € 10.000. De tweede prijs (€ 5.000) werd toegekend aan Laurine Verweijen en de derde prijs (€ 2.000) aan Bernadette Stom. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2017.

Aan de achtste editie van de Turing Gedichtenwedstrijd deden in totaal 2572 dichters mee, van wie 364 uit België, die gezamenlijk 7815 gedichten inzonden. De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de bundel Toch, nachtegaal, zing voort! De Turing Gedichtenwedstrijd bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht met een geldbedrag van € 10.000, de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. Deelname en jurering zijn volledig anoniem.

Uit het juryrapport:
‘Bestaan er eigenlijk ook criteria waarmee je vast kunt stellen wat goed is in een gedicht? Niet echt. Literaire kwaliteit kun je niet afvinken. Oplagecijfers kan je bijhouden, dichtersoptredens kun je turven, maar kwaliteit is iets wat je ervaart.’

De Top 3:
Eerste prijs (€ 10.000): Dorien de Wit (Amsterdam), ‘Legenda’
Tweede prijs (€ 5.000): Laurine Verweijen (Amsterdam), titelloos
Derde prijs (€ 2.000): Bernadette Stom (Delft), ‘Groeizucht’

Jury
De jury bestond dit jaar uit vertrekkend Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter), Maud Vanhauwaert (schrijfster, dichter en tekstperformer), Akwasi (rapper, performer, televisiemaker), Spinvis (muzikant) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

Voorselectie
Een voorjury bestaande uit medewerkers van poëzietijdschriften Awater en De Poëziekrant selecteerde de gedichten voor de tweede ronde (Top 1000) en de derde ronde (Top 100). De beste 1000 gedichten zijn door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling.

Nieuws

LiterairetijdschrijftenPublicaties in literaire tijdschriften en kranten

Vaak publiceren onze studenten eerst in kranten en literaire tijdschriften alvorens bij een uitgever terecht te komen. 
Afgelopen maanden verscheen er weer...

Lees verder

BartDebuutroman Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar...

Lees verder

SimondeschakerdrieSimon de Schaker deel III Stiekem naar Charkassië

De Simon de Schakerserie van oud-cursiste jeugdliteratuur Joyce van der Meijden zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42