Schrijversvakschool


Actueel


Geen windeieren voor jonge essayisten

kunstkritiekSchrijversvakschool Amsterdam is trots op ex-cursiste schrijftraining en essay Roos van der Lint. Zij won de hoofdprijs in de categorie essay bij de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Essaycursist Flip Cijpers plaatste zich op de shortlist van de Nexus-essaywedstrijd. Flip, gefeliciteerd!

Wil je meer weten over deze schrijfwedstrijden?

Prijs voor de jonge Kunstkritiek Alle hoofd- en basisprijswinnaars krijgen een masterclass aangeboden die wordt ontwikkeld door Domein voor Kunstkritiek. De winnende artikelen worden gepubliceerd in de mediapartners van de Prijs: De Groene Amsterdammer, Knack en hard//hoofd. Ook zal het tijdschrift voor kunstkritiek Tubelight de winnaars vragen een artikel te schrijven.

Uit het juryrapport over Roos: "Het is uitzonderlijk als iemand erin slaagt complexe zaken op een heldere manier te beschrijven. Als een auteur er na stevig denkwerk in slaagt met uitstekende argumenten een goed gekozen onderwerp op glasheldere wijze te behandelen, als de referenties op natuurlijke wijze met de tekst zijn verweven, als de auteur erin slaagt de lezer halfweg het essay mee te nemen in een gedachtesprong, als de hele jury een zucht van opluchting slaakt en opveert, zoals dat het geval was bij 'Kunst als kookwekker', waarom de tijd in de kunst soms stilstaat, wil de jury niet anders dan unaniem en enthousiast de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek categorie essay toekennen aan Roos van der Lint."

De Nexus-wedstrijd Leden van Nexus Connect konden tot 15 november 2012 een essay van niet meer dan 4000 woorden insturen. Het essay diende geschreven te zijn voor een ontwikkeld, maar algemeen publiek. Een jury bestaande uit Rob Riemen (directeur van het Nexus Instituut), Ruud Lubbers (voormalig minister-president), Britta Böhler (advocate en oud-politica) en Marcel van den Boogert (eindredacteur van Nexus) maakte de week voor de conferentie de winnaar bekend. Het winnende essay wordt gepubliceerd in Nexus 63, tussen de bijdragen van de conferentiesprekers. De winnaar mag bovendien aanschuiven bij het exclusieve speakers' dinner op 1 december in Amsterdam, om van gedachten te wisselen met de sprekers van de conferentie. Tijdens de conferentie zal hij of zij een speciale gast van het Nexus Instituut zijn.

Inmiddels is bekend dat Flip de prijs niet won.

 

Nieuws

LiterairetijdschrijftenPublicaties in literaire tijdschriften en kranten

Vaak publiceren onze studenten eerst in kranten en literaire tijdschriften alvorens bij een uitgever terecht te komen. 
Afgelopen maanden verscheen er weer...

Lees verder

BartDebuutroman Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie, schrijver, spreker, ondernemer en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Op naar...

Lees verder

SimondeschakerdrieSimon de Schaker deel III Stiekem naar Charkassië

De Simon de Schakerserie van oud-cursiste jeugdliteratuur Joyce van der Meijden zet op een speelse en grappige manier de schaaksport op de...

Lees verder

Meer nieuws

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer

Realisatie website: WebLab42