Zorgen voor je ouders, dat doe je gewoon. Volgens deskundigen een ingebakken loyaliteit, maar gemakkelijk is het niet. De één doet meer dan de ander, de één kan meer dan de ander, de één doet het beter dan de ander of de één doet het anders dan de ander. In Blaren op de hiel zijn verschillen tussen broers en zussen de bron van verwijten.
Op ontroerende, geestige en vaak beklemmende wijze schrijft oud-cursist Annet Peetoom in haar debuut Blaren op de hiel (uitgeverij Elikser 2020) over de ingrijpende gevolgen voor de relatie tussen broers en zussen wanneer ze gaan zorgen voor een moeder of vader. De zestien verhalen met op de werkelijkheid gebaseerde scènes gaan over oud zeer en gevoelens van onmacht, jaloezie, eenzaamheid, schuld en verlangen naar begrip.
De verhalen maken voelbaar wat verloren kan gaan, maar er valt ook veel te winnen. Bij mantelzorg is er veel te leren over jezelf, de relatie met je broers en zussen en de waarde van familiebanden. Eigenlijk ben je er nooit helemaal klaar mee.
Blaren op de hiel is geschreven voor mantelzorgers, voor hulpverleners en mensen die familierelaties interessant vinden.
Annet Peetoom (1958) zorgde zes jaar intensief voor haar vader die Alzheimer had, samen met haar twee broers en zus. Ze studeerde sociologie en psychosynthese. Ze werkte veel met en voor ouderen in Welzijnsstichtingen en is nu uitvaartondernemer.
22.10.2023 00:00
Bijeenkomst vierdejaars (15.00 uur)
04.11.2023
Vierdejaars Jolanda Treffers won onlangs de eerste prijs bij de Renate Dorrestein Prijs 2023, met het verhaal Skjaeld.
De prijs werd...
Elke zomer organiseert de schrijforganisatie Limnisa een verhalenwedstrijd voor beginnend talent. Dit jaar werd de eerste prijs gewonnen door derdejaarsstudent Hilde Onis...
Op het lijstje favoriete podcasts van nu van NRC staat de audiofilm Nagasaki van docent Luuk Imhann.
'In de fictievertelling Nagasaki...