Columns van docenten

Verhalen - Elke Geurts

Een studente vertelde over een dokter die had gezegd dat haar familie de enige familie - in heel de wereld - was met deze ziekte.
‘Is er een behandeling?’ had ze gevraagd.
‘Ja,’ zei de dokter. ‘Jullie moeten stoppen met kinderen krijgen.’

Iemand had op straat de zin ‘Is er ook iets anders dat biggelt?’ opgevangen.
Een studente vertelde over haar moeder die op een dag haar spraak verloor, en daarom haar vader voor het gerecht wilde slepen.
Het woord ‘stokverwonderd’ was ergens gehoord.
Een student wilde schrijven over de vriendschap tussen een jongen uit Waddinxveen en een meisje uit het dorpje dat lag in de uitlopers van het Oeralgebergte.
Een studente vertelde dat ze alleen op dansles zat omdat ze geen ‘nee’ durfde te zeggen tegen de vriend die haar daarvoor had gevraagd. Hij had nog niet zo lang geleden op de rand van het dak gestaan.
Een studente had als hoofdpersonage ‘de mislukte vrouw.’
‘Helemáál mislukt is misschien niet zo’n goed idee?’ zei een klasgenoot.
De zin: ‘Jij met je treurige mutsenleventje!’ kwam voorbij.
Een studente liep vast met het beschrijven van een man die vroeger op het erf van haar ouders had gewoond, om de kippen te beheren, en die zelf ook precies op een kip leek.
‘Maar wat fascineerde je dan aan hem?’ vroeg ik.
‘Dat hij alleen maar met kippen in de weer was. Witte kippen. Hij deed nooit iets anders.’
‘Misschien kun je het verhaal vertellen vanuit het perspectief van het meisje?’
Ze vertelde over de eerste kip die ze als kind in haar eentje slachtte. Met een botte bijl uit de schuur van de kippenman. Hoe ze met de kippenkop in haar ene hand en het lijf van de kip in de andere hand naar haar moeder liep.
De verhalen zijn er allemaal. We hoeven ze alleen nog maar op te schrijven.

Alle docentencolumns