Schrijversvakschool


Columns van docenten


Wegdek - Bennie Roeters

Bij het schrijven krijg je te maken met vragen rond de scène: hoe maak ik er een, wanneer begint zo’n scène, wanneer houdt hij op, welke plaats neemt hij in in het verhaal? Voor het antwoord hierop moet je te rade gaan bij Bernard Hinault – zelf geen groot literator, klein van stuk maar een wielrenner van formaat en alleenheerser in het peloton.

Tegenwoordig kun je hem zien (kijk maar) als hij lachend op het podium handen staat te schudden met de winnaar van een Touretappe. Hinault helpt ons met de vraag over de scène door zijn tijdrit te beschrijven. De tijdrit is de meest afmattende discipline binnen het wielrennen. Je hebt geen hulp, je bent op jezelf aangewezen in een race tegen de tijd en vooral tegen jezelf. Het is jou en het wegdek. De schrijver en het papier.

Wat Hinault doet is de tijdrit (verhaal) in blokken (scènes) indelen. Elk blok heeft zijn eigen moeilijkheden, maar ook zijn eigen mogelijkheden. Zo’n blok kan bestaan uit een kort parcours van zeg zeshonderd meter, met een flinke berg erin. Nu komt het. Hinault legt dit zware traject af alsof daar aan het eind van die zeshonderd meter, de finish ligt. Bovengekomen houdt de scène op, want de rest is niet zichtbaar. Is hij daar aangekomen, dan volgt er een nieuw parcours - een afdaling met scherpe bochten, een stuk weg van acht honderd meter en een wegversmalling. Ook dat neemt hij, zich volledig gevend, tot aan de meet. Het volgende traject bestaat uit een strook hobbelige kasseien. Erop af. Daarna het volgende en zo door tot het einde.

Je moet altijd de meet voor je zien, er vol op afgaan, niet uitpuffen, maar opnieuw het parcours induiken tot je de allerlaatste finish hebt bereikt, waar de mooie missen wachten - en Hinault zelf natuurlijk. De scènes zijn aan elkaar geregen als kleine wedstrijden met hobbels, heuvels, gladde wegen, auto’s, verkeersdrempels, rotondes, overenthousiaste, dronken toeschouwers als antagonisten. Deel je verhaal zo in en je zult de alleenheerser zijn. Doping mag.

Alle docentencolumns

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42