Schrijversvakschool


Columns van docenten


Sprechhund - Bennie Roeters

Waar moet je in je scenario met moeilijke gedachten heen? In drama wordt er veel gedacht, gevoeld en verlangd. Heimelijke gevoelens van liefde, hoop, haat, twijfels, dilemma’s en zo meer. Hoe breng je die over? Ja, je kunt er een vloeiende, al dan niet poëtische of filosofische voice-over bij schrijven waarin je tot in de puntjes neerlegt wat je hoofdpersoon bezielt. Sommigen vinden dat je van een voice-over af moet blijven, te veel een kunstgreep. Schrijf dan een boek, zeggen ze. Maar de Duitsers bedachten een oplossing, een van de weinig niet-angelsaksische tools in de scenariowereld: de Sprechhund.

Aan hem of haar kun je die gedachten kwijt, zonder dat je meteen aan een tool denkt. Het kan geraffineerd gespeeld worden. Je Sprechhund komt namelijk in veel gedaanten voor. Als trouwe viervoeter natuurlijk, bij het uitlaten. Maar die praat niet terug. Hetzelfde geldt voor baby’s. Voor God gelden andere regels. We weten dat God niet onmiddellijk reageert, maar Hij kan wel uitstekend luisteren. In een mooi gebed aan Hem kun je veel gevoelens en verlangens kwijt. Of introduceer een politieagent, ambtenaar der belastingen, drogist op de hoek, oma, hotelreceptionist, kassamedewerker; een psychiater tegen wie je aan kan praten is natuurlijk wel een erg voor de hand liggende Sprechhund.

Voor de Sprechhund zelf is het allemaal niet per se leuk. Hij is een flat character, hij is uitsluitend functioneel, een radertje in het geheel. Hij mag de protagonist slechts mondjesmaat van repliek dienen, alleen om hém in een beter daglicht te zetten. Een expositiedrager, dat is hij. Hij is er om vergeten te worden. Als hij bij de première over de rode loper loopt, zwijgen de flitslichten van de fotografen.
Maar een Sprechhund is ook een oliemannetje zonder wie het raamwerk van het filmverhaal knarst en piept. Eentje aan wie je je expositie gerust kunt overlaten.
Dus vrienden van het scenario, gebruik je Sprechhund, zet hem in. Kleur hem met karakter, maar niet te veel want hij blijft maar een Sprechhund.

 

Alle docentencolumns

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42