Schrijversvakschool


Columns van docenten


Detective - Robbert Welagen

Sinds twee maanden ben ik een detective aan het schrijven. Ik heb nog geen enkele ervaring met het genre en dat is te merken. Alles wat ik mijn cursisten Proza leer, lijk ik zelf plotseling te zijn vergeten.

Ik leg te veel uit, ik blijf te lang stilstaan bij onbelangrijke details en ik geef informatie te snel weg. Bij elke afgeronde zin vraag ik me af: slaat het ergens op?

Het leek me een leuk idee, aan een detective werken. Ik lees het genre al mijn hele leven, ik kijk ernaar op tv (Britse en Scandinavische) en na zes ‘literaire’ romans te hebben geschreven, wilde ik eens iets anders proberen.

Vandaag liet ik wat ik heb geschreven voor de eerste keer aan mijn vriendin lezen. Ze nestelde zich op de bank met een glas thee, het stapeltje A4’tjes en een potlood.

Terwijl zij las deed ik boodschappen en ging ik iets drinken met een vriend, want ik word er alleen maar zenuwachtig van als iemand in mijn nabijheid mijn tekst zit te lezen - al helemaal als het work in progress is.

‘Wat vind je ervan?’ vroeg ik, toen ik thuis kwam. Ze zat nog steeds op de bank, het theeglas was leeg en naast haar lag het stapeltje gelezen A4’tjes. Eerst aarzelde ze. Toen vroeg ze voorzichtig: ‘Geven ze bij jou op school eigenlijk ook cursussen thriller schrijven?’

 

Alle docentencolumns

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Realisatie website: WebLab42